Op topdag schut kunstenaar en sluiswachter Stijn Rietman 32 boten
FOCHTELOO (NL) – Af en toe een buitje boven de sluis van Fochteloo in de Turfroute tussen Oosterwolde en Appelscha. En louter vrolijke pleziervaarders uit Harfsen, Wieringen, Assen, Frankfurt, Nederhorst den Berg en nog een aantal “buitenlandse” plaatsen. Niet één heeft een slecht humeur en allemaal willen ze wel op de foto om Friesland en de Turfroute te promoten. In no time ontstaat een zeer amicale sfeer in en om de kolk.
“Volgens mij is het dit jaar drukker op de Turfroute, mogelijk ook omdat de toegang dit jaar voor het eerste gratis is,” vermoedt kunstschilder Stijn Rietman uit Blaricum die al 20 jaar achtereen de Fochteloër sluis bedient. Hij wordt in de zomer ingehuurd door Provincie Fryslân, via een payrollbedrijf, en logeert het hele vaarseizoen bij zijn moeder in Fochteloo. Hij heeft net zoveel plezier in zijn werk als zijn gasten in de expeditie door oostelijk Friesland. Af en toe krijgt hij een fooi, met name van de Hollanders. Maandag 7 augustus was tot nu toe Rietman’s drukste dag: 32 geschutte vaartuigen. En wie in kunst van de sluiswachter geïnteresseerd is: hij exposeert momenteel in het respectabele Drents Museum in Assen!
Vrolijk volk
Anouschka Zigerius en haar partner Bart Schuurman uit Nederhorst den Berg (tussen Abcoude en Bussum) vertellen drie weken onderweg te zijn met hun kruiser. De Vecht, de Nederrijn, de IJssel en nu de Friese Turfroute. Machtig vinden ze het. “Allemaal vrolijke en behulpzame sluis- en brugwachters op deze vaarweg. Ze hebben allemaal wel een tip, een goed idee voor je.” Ook de andere opvarenden van de boten in de kolk vinden dat.
De Duitsers uit Frankfurt zijn met hun eigen Aquanaut Unico, gebouwd door de werf van Mark Bakker in Sneek, onderweg. Nee, ze zijn niet over de Main en de Rijn naar hier gevaren; hun stalen kruiser heeft een vaste ligplaats in de haven van Technische Scheepsservice Bert de Jong in Grou.
Veenpark
De kapitein van de Pedro uit Wieringen, die ook even een bezoek bracht aan de werf in het Groningse Zuidbroek, per fiets vanaf het Zuidlaardermeer, vraagt zich af waarom de Drentse en Friese Turfroute niet als één geheel worden gezien en gepromoot. “Half Friesland en Drenthe waren samen toch één groot turfwingebied?” Hij en andere pleziervaarders zeggen het veenpark in Barger-Compascuum zo leuk te vinden omdat je daar de turf echt kunt aanraken, voelen en ruiken en de sfeer van toen kunt beleven. “De geschiedenis wordt er ook goed verteld.”
Het Friese openlucht turfwinningsmuseum It Damshûs aan het Polderhoofdkanaal (vanwege drempel niet bevaarbaar voor boten met een diepgang van meer dan 90 cm) in Nij Beets zegt geen van allen iets. Het Friese veenpark doet zo goed als niets aan marketing, in tegenstelling tot de Drentse evenknie, die ook verbinding zoekt met de Duitse turfwingebieden. Ook dat boeit de expeditiegangers: het turfverhaal van Duitsland. Ze zoeken al varend de verschillen en de overeenkomsten. Gelukkig maakt Friesland een goeie beurt, mede dankzij Stijn Rietman.
Fochteloërveen
www.hetfochteloerveen.nl
www.goudenfriesewouden.nl
Turfroute:
www.frieseturfroute.nl
Musea over turfwinning:
www.veenpark.nl (Barger-Compascuum, Drenthe)
www.damshus.nl (Nij Beets, Friesland)
www.heerenveenmuseum.nl (Heerenveen, Friesland)
www.museumopsterlan.nl (Gorredijk, Friesland)
Kunstschilder en sluiswachter Stijn Rietman:
www.stijnrietman.com
Toeristische informatie over Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.boatcharterholland.nl
www.friesnieuws.nl
Arrangementen:
www.frieslandtravel.com
Friesland 20 augustus op Duitse televisie (publieke omroep NDR):
https://www.frieslandholland.nl/ndr-landpartie-anderhalf-uur-durende-uitzending-vakantieland-friesland/
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief