Proef Friesland: bijzondere Friese restaurants en streekproducten
Tour de Turf: Restaurant Pier’s Hiem in Nij Beets
NIJ BEETS (NL) – Als je als toerist of als Fries de provincie Fryslân op z’n puurst wilt beleven, dan heeft het bureau voor toerisme Friesland Holland wel wat leuke adresjes. Het zijn eetgelegenheden en producenten van streekproducten met een duidelijk Friese ambiance. Dus geen locaties waar je tijdens het diner of de koop van een ambachtelijk gemaakt artikel verveeld tegen vier muren aankijkt, maar waar je zicht hebt op de sfeervolle landelijke, dorpse of kleinstedelijke omgeving. Vaak plekken waar je als buitenlander of buitenstaander niet komt, omdat het in de ‘middle of nowhere’ ligt, onbekend is. Daardoor loopt een typisch Friese zaak vaak de wel verdiende waardering van niet-locals mis.
Zo bezocht Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks voor Friesland Holland’s nieuwe Proef Friesland-reeks onlangs het tussen Beetsterzwaag en Akkrum gelegen restaurant Pier’s Hiem in Nij Beets van gastvrouw Ineke Jonker en haar man, kok Brugt. Zij kochten zes jaar geleden dit horecabedrijf dat toentertijd net zoveel café als eetgelegenheid was. In stappen transformeerden ze de zaak naar een restaurant met een verfijnde regionale keuken. Die viel niet alleen in de smaak bij inwoners uit omringende plaatsen als Drachten, Heerenveen en Leeuwarden, maar ook bij gasten van campings, vakantieparken en hotels in de omtrek. Het ommeland bestaat uit de grootste voormalige turfwingebieden van Nederland, nu een en al natte natuur als Nationaal Park De Alde Feanen.