Chef-kok Ed Ydema onderscheidt zich met bio van boer en visserman in de buurt
De meest gelauwerde trattoria vind je niet in Italië, maar in Friesland: Con Amore in Pingjum
PINGJUM (NL) – Friesland is rijk aan kleine aanbevelenswaardige eetgelegenheden op plekken waar je ze nooit zou verwachten of waar wat ongewoons te beleven valt. Zoals in Pingjum, een handvol kilometers ten zuiden van Harlingen, waar zich de meest besproken pizzeria van Nederland bevindt. Wie in de buurt van Bolsward, Makkum, Harlingen of Franeker is, moet zeker eens koers zetten naar dit lieflijke dorpje. Dat ligt vlakbij Zurich, niet in de Zwitserse Alpen, maar aan de Waddenzee. Van het UNESCO Werelderfgoed merk je ter plekke niets — een tien meter hoge dijk neemt het zicht weg — maar eenmaal op het terras van Con Amore neergestreken kun je de zilte zee wel proeven.
De beroemdste trattoria van Friesland, die van chef-kok Ed Ydema en zijn vrouw Marjet in het centrum van Pingum, werkt met voortbrengselen van de zee en de kleigrond die de pizzeria omringen. Als ’t even kan biologisch en anders leunt het er tegenaan. Hartstikke landelijk dus.