Chef-kok Ed Ydema onderscheidt zich met bio van boer en visserman in de buurt
PINGJUM (NL) – Friesland is rijk aan kleine aanbevelenswaardige eetgelegenheden op plekken waar je ze nooit zou verwachten of waar wat ongewoons te beleven valt. Zoals in Pingjum, een handvol kilometers ten zuiden van Harlingen, waar zich de meest besproken pizzeria van Nederland bevindt. Wie in de buurt van Bolsward, Makkum, Harlingen of Franeker is, moet zeker eens koers zetten naar dit lieflijke dorpje. Dat ligt vlakbij Zurich, niet in de Zwitserse Alpen, maar aan de Waddenzee. Van het UNESCO Werelderfgoed merk je ter plekke niets — een tien meter hoge dijk neemt het zicht weg — maar eenmaal op het terras van Con Amore neergestreken kun je de zilte zee wel proeven.
De beroemdste trattoria van Friesland, die van chef-kok Ed Ydema en zijn vrouw Marjet in het centrum van Pingum, werkt met voortbrengselen van de zee en de kleigrond die de pizzeria omringen. Als ’t even kan biologisch en anders leunt het er tegenaan. Hartstikke landelijk dus.
Wie naar de Victoriuskerk (basis van omstreeks 1200) aan de Grote Buren rijdt, stuit op een mooie zomeravond op dorpsromantiek die je van kleine Noord-Italiaanse dorpjes kent, maar uiteraard met een vleugje, eigenlijk een vlaag Fryslân. Je hoort er — gelukkig — identiteitversterkend Frysk naast het vele Goois en andere buitenlandse dialecten. Con Amore is een culinaire bestemming voor Grutte Pieren en burgers uit de streek, maar vooral voor toeristen van ver. Die waren er al meerdere keren, zo vertelden ze de redactie van Fries Nieuws.
Ze komen voor Con Amore
De vakantiegangers op de hoek Grote Buren–Kleine Buren en binnen in het restaurant lijken niet voor de schoonheid van Friesland naar hier afgereisd te zijn, maar voor de met de fijnste ingrediënten belegde pizzabodems uit de keuken van de Ydema’s. Zij, de gasten, lijken aangespoord door de vele lovende recensies in talrijke landelijke bladen waarin één conclusie steeds opvalt: Ydema’s pizza’s zijn origineler, oorspronkelijker dan alle andere pizza’s, omdat hij niet het gangbare gooi- en smijtwerk levert. Ze zijn niet Romeins, niet Milanees, maar 100% Fries. Zorgvuldig gekozen verse producten uit de buurt als basis, perfect dun (ook het beleg), superfijn van smaak. Fries Nieuws heeft het gecheckt: het is inderdaad zo!
Meer info:
www.pizzeria-pingjum.nl
Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/