Publicatiedatum: 8 december 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Michelin-sterren voor De Heeren van Harinxma (Lauswolt), Koriander en Elevé
Maar……. Frysk Pompeblêd gaat naar Jans in Rijs voor koken met Friese streekproducten!
RIJS (NL) – Michelin-sterren aan de Friese hemel. Restaurant De Heeren van Harinxma van Bilderberg landgoedhotel Lauswolt kreeg 7 december 2015 eindelijk weer een ster. Koriander in het centrum van Drachten en Elevé in WTC Westcord hotel in Leeuwarden hadden ‘m al en houden hem.
Eén of twee Michelin-sterren op de gevel, dat staat niet verkeerd, maar wat is nou leuker dan onderscheiden worden omdat je niet Dutch Cuisine, maar juist de Friese keuken vooropstelt. Dat doet de in Joure woonachtige Beene de Leeuw van hotel-restaurant Jans in Rijs al jaren met groot enthousiasme en zónder kapsones. Hij werkt het hele jaar door met Friese streekproducten en dat doet hij volgens de boekers van culinaire arrangementen van Friesland Holland Travel zo goed dat hij een Frysk Pompeblêd verdient! Het restaurant van Jans aan de rand van het prachtige Rijsterbos aan het IJsselmeer is dus in 2016 officieel een echt Frysk Restaurant, herkenbaar aan het couvert met een groen pompeblêd.
Groen restaurant
De zeven bladeren van de gele plomp en de witte waterlelie in de Friese vlag, de pompeblêden die verwijzen naar de zeven middeleeuwse Friese zeelanden van Noord-Holland tot de rivier de Weser in Duitsland, zijn rood. In het logo van Frysk Restaurant wordt een groen pompeblêd gebruikt om te benadrukken dat het een duurzame keuken betreft: er wordt gekookt met lokaal verkregen natuur- en milieuvriendelijk gekweekte en geteelde ingrediënten.
Friese sterren
Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland, heeft het plan opgevat om daags na de jaarlijkse toekenning van Michelin-sterren Fryske Pompeblêden te verlenen aan restaurants die het gehele jaar hoogstaande, maar betaalbare culinaire menu’s op de kaart hebben die gebaseerd zijn op Friese streekproducten. Het eerste Frysk Pompeblêd gaat dus naar hotel-restaurant Jans in Rijs. Andere restaurants, die ook in hoofdzaak en het gehele jaar door Friese streekproducten in hun keuken gebruiken, kunnen zich melden bij het bureau voor toerisme van Fryslân: info@frieslandholland.nl
Frysk Diner van het jaar 2016
Chef-kok Beene de Leeuw stelde dit Friese menu samen dat hotel-restaurant Jans het hele jaar kan opdienen:
Voorgerecht:
Mosterdsoep van Friese Pake Oeds mosterd met uitgebakken Friese spekjes
Hoofdgerecht:
Snoekbaarsfilet uit de Friese meren met een witte wijnsaus of
Rib-eye filet van het Fries weiderund met eigen jus
Nagerecht:
Wentelteefje van Fries suikerbrood met ijs van IJsboerderij de Bûterkamp
Het menu wordt geserveerd met verse groenten op het bord, aardappelen van landbouwbedrijf De Vries uit Harich bij Balk en een schaaltje sla en rauwkost.
Prijs per persoon in restaurant Jans, inclusief een consumptie en een minipocket over Friese streekproducten: €29,75.
Frysk Diner Bon
Bovenstaand 2016-diner is ook verkrijgbaar als een Frysk Diner Bon in combinatie met een minipocket over Friese streekproducten. Prijs: €29,75. Bestelde en betaalde bonnen en het bijbehorende boekje worden in Nederland gratis per post toegezonden.
Exclusief cadeau
Helemaal mooi om als cadeau te geven is de combinatie van de Frysk Diner Bon met Frysk Landbier in een exclusieve champagnefles van 75 cl en een originele Frysk Landbierpul met daarin de minipocket over Friese streekproducten. Prijs: €49,75.
Levering franco huis in Friesland (met uitzondering van de Waddeneilanden) bij afname van minimaal twee sets.
Over Frysk Landbier
Voor de bevordering van het culinair toerisme in Friesland heeft het bureau voor toerisme Friesland Holland bij de Friesche Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward een speciaalbier laten brouwen: ‘Frysk Landbier’.
Het is een traditioneel uit Fries water, graan, hop en biergist gebrouwen zwaar bovengistend bier met nagisting in de fles. Het zou een tripel zijn als de brouwer alleen gerstemout had gebruikt, maar dit volmoutbier bevat voor een derde ook tarwemout. Het is niet in de eerste plaats een dorstlesser, maar een genotsbier met een volle smaak voor bij het diner. Door het gebruik van hop met een hogere aromatische intensiteit is het finale alcoholpercentage 8%.
Om het eigenzinnige karakter te benadrukken zit Frysk Landbier in een ‘champagnefles’ van 75 cl met een de hele fles omvattend papieren wikkel: een grote foto van een graanveld aan de Friese waddenkust. De bekroning is een afsluiter van kurk, verankerd met ijzerdraad (het muselet), en een capsule van goudfolie. Aan de hals hangt een full-colour boekje met alle makers van Friese regionale producten en beknopte informatie over vakantiebestemming Friesland. Een stoere Frysk Landbierpul van glas completeert het geheel.
Informatie over restaurants die werken met Friese streekproducten:
www.fryskdiner.nl
http://www.friesstreekproduct.nl/nl/streekproducten-food/restaurants-met-streekproducten/restaurants-met-streekproducten
Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs is genieten van de verfijnde Friese keuken waarin in hoofdzaak Friese streekproducten worden gebruikt, het hele jaar door! Chef-kok Beene de Leeuw serveert niet zelden de gerechten zelf, met tekst en uitleg.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Een Frysk Diner 2016 in het met een Frysk Pompeblêd onderscheiden restaurant Jans in Rijs.
Hotel-restaurant Jans is een sfeervolle historische herberg op de bosrijke hoogte Gaasterland aan het IJsselmeer.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Hotel-restaurant Jans.
Zeer exclusief: Frysk Landbier met bijpassende glazen pul en een minipocket Proef Friesland met alle leveranciers van Friese streekproducten.